33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

EPC - energieprestatiecertificaat

Te koop of te huur

Wordt uw woning te koop of te huur aangeboden, dan moet u bij het verlijden van de akte bij de notaris beschikken over een energieprestatiecertificaat, EPC.

 

 

EPC: Inspectie ter plaatse

Onze energiedeskundige A komt ter plaatse om de nodige gegevens te verzamelen en bepaalde afmetingen op te nemen die nodig zijn om een EPC op te stellen. Tijdens zijn rondgang let de energiedeskundige op visuele gebreken, zoals bijvoorbeeld de staat van de ramen, het dak en de vloer. Ook wordt het sanitair en de verwarming onder de loep genomen bij het opstellen van een EPC. Alle gegevens die verzameld werd, wordt ingevoerd in een speciaal softwareprogramma dat uitgegeven werd door het Vlaams Energie Agentschap. De gegevens moeten in dit programma worden ingevoerd om de energiescore te berekenen en een EPC op te stellen.

 

Het berekende getal wordt op een kleurenbalk gepositioneerd van groen naar rood. Zo kan het EPC vergeleken worden met geldende referentiewaarden. Bevindt het kengetal op het EPC zich in het groene veld, dan is de woning energiezuinig. Rood daarentegen wil zeggen dat de woning niet energiezuinig is en dat het aangeraden is dat u enkele investeringen doet om het bedrag op uw energiefactuur te doen dalen.

Energiebesparende adviezen van een EPC

Naast het kengetal op het EPC vindt u ook enkele energiebesparende adviezen terug op het certificaat. Deze adviezen geven de koper, huurder of verhuurder van de woning de nodige informatie om eventueel energiebesparende maatregelen te treffen.

 

Let wel: De adviezen op het certificaat zijn louter informatief en moeten niet verplicht uitgevoerd worden.

 

Het EPC geeft ook een overzicht van premies die aangevraagd kunnen worden bij het investeren in energiebesparende maatregelen.

Een EPC is verplicht bij de verkoop of verhuur van een woning. Een energieprestatiecertificaat geeft een weer hoe energiezuinig of hoe een energievreter uw woning is.
Hoe groener de energieklasse hoe beter!

Een EPC geeft de koper of huurder een goed zicht op de energiezuinigheid van de woning. Zo kan hij al dan niet beslissen de woning te kopen of te huren. Door een energieprestatiecertificaat weet de koper/huurder met andere woorden wat hem te wachten staat als er een hoge en rode waarde wordt aangegeven op het EPC. Het energieprestatiecertificaat blijft 10 jaar geldig.


Bij de verkoop van de woning gaat het originele EPC naar de koper. Wordt de woning verhuurd? Dan krijgt de huurder een kopie en houdt de verhuurder het originele EPC zelf bij.

 

Verkoopt of verhuurt u zelf een woning? Vraag dan hier uw controle aan!

 

Downloads

Brochure EPC - energieprestatie certificaat

Wij staan steeds klaar voor u.