33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Wat u moet doen in geval van asbest

Asbest, wat is dat nu eigenlijk?

Asbest, u heeft er waarschijnlijk al van gehoord. Maar wat is dit nu eigenlijk? Asbest is een hittebestendig, slijtvast, isolerend en goedkoop mineraal uit de natuur. Door deze positieve eigenschappen werd het vroeger veel gebruikt in onder andere auto-onderdelen, isolatie- en bouwmateriaal, brandbeveiliging, beschermkledij en meer. Jammer genoeg blijkt asbest enorm schadelijk te zijn voor uw gezondheid. Om dat te onderzoeken, wordt er een asbestinventaris opgesteld van de gebruikte materialen in het gebouw: hierin staat beschreven in welke materialen er asbest te vinden is. Voor het opstellen van deze inventaris schakelt u best OCB in. Wij voeren een uitgebreide asbestanalyse uit door stalen te nemen van materiaal waar mogelijk asbest in zit.

 

Het gevaar van asbest

Aangezien asbest zo schadelijk is, is het gebruik ervan nu verboden. Na beschadiging van asbesthoudende materialen, kunnen asbestvezels vrijkomen, deze asbestvezels zijn zo klein dat u ze met het blote oog niet meer kan zien. En dat is waar het grote gevaar schuilt. De onzichtbare vezeltjes kunnen diep in de longen binnendringen. Daardoor loop je het risico op asbestose en longkanker.

 

Een inventaris van asbest is noodzakelijk

Bij elk renovatieproject moet er een inventaris van asbest worden opgesteld. Dit wordt verplicht door de wet om de werknemers te beschermen. Wordt er geen inventaris opgesteld, dan mag er niet gewerkt worden aan het project.

 

Voor werkgevers is het al vanaf 01/01/1995 verplicht om over een asbestinventaris voor beheer te beschikken. Deze dient jaarlijks bijgewerkt te worden om de toestand van de aanwezige asbesthoudende materialen op te volgen. Daarnaast moet een destructieve asbestinventaris worden opgemaakt bij afbraak- en renovatieprojecten. Dit wordt verplicht door de wet om de werknemers te beschermen. Wordt er geen inventaris opgesteld, dan mag er niet gewerkt worden aan het project. Alle gebouwen gebouwd vóór 2001 zullen vanaf 2022 bij een verkoop over een asbestinventarisattest moeten beschikken, opgemaakt door een gecertificeerde “asbestdeskundige inventarisatie”. Ook hiervoor ben je bij OCB aan het juiste adres.

 

Wat gebeurt er na de vaststelling van asbest?

Is er aanwezigheid van asbest vastgesteld in uw gebouw? Dan wordt er een beheersprogramma opgesteld. Blijkt er uit het toezicht dat het in slechte toestand is of beschadigd kan worden, dan moet het asbest eventueel worden gefixeerd, ingekapseld of verwijderd. Ook dient er minstens één keer per jaar een visuele inspectie te worden gehouden van de toestand van het asbest.

 

Hulp nodig bij uw asbestinventaris? Neem contact op met OCB of lees onze brochures voor asbestinvenarisatie of het sloopopvolgingsplan

 

Downloads

Tips bij het nemen van monsters van pleisterwerk


Wij staan steeds klaar voor u.