33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Asbestattest

Sinds 23 november 2022 is een asbestattest bij de verkoop van een gebouw met bouwjaar vóór 2001 in Vlaanderen verplicht. Het asbestattest dient aanwezig te zijn op het moment van de compromis. Een asbestattest heeft een geldigheid van 10 jaar. Echter wanneer er materialen met hoog risico aanwezig zijn, wordt de geldigheid verkort naar 5 jaar.

 

Een asbestattest betreft een niet-destructieve inventaris. Deze inventaris beschrijft de materialen die een risico zouden kunnen vormen bij het dagelijkse gebruik van het gebouw of de woning. Echter kan het bij het asbestattest mogelijk zijn dat er kleine beschadigingen van verdacht materiaal nodig is. Dit om met zekerheid door een labo te laten bepalen of het materiaal asbest bevat of niet.

Asbestattest

Asbestattest

Doel

In kaart brengen van al het aanwezige asbest in Vlaamse gebouwen en woningen.

 

Toekomst

Tegen 2032 moet iedere gebouweigenaar van een woning of een gebouw gebouwd voor 2001 over een asbestattest beschikken.

 

Een asbestattest aanvragen?

OCB beschikt over meerdere asbestdeskundigen inventarisatie om een asbestattest voor u op te stellen. Vraag uw offerte voor een asbestattest aan via offerte@ocb.be en geef ons zeker volgende info: type woning, bouwjaar, plaats van onderzoek.

Op een veilige manier stalen nemen van mogelijk asbesthoudend materiaal

Meer info

Check zeker de site https://asbestensloop.be/asbestattest/ om alle info over het asbestattest overzichtelijk te kunnen raadplegen.

 

Interessante informatie voor de asbestdeskundige inventarisatie

De asbestdeskundigen inventarisatie van OCB hebben enkele tips opgelijst om op een correcte manier over te gaan tot staalname bij een asbestattest. Deze tips kan je terugvinden in dit handige document.

 

Monsterstekers voor staalname bij asbestattest

Je hebt het vast al gemerkt; het is niet gemakkelijk om aanbieders te vinden van goede monsterstekers en vaak gaat het over herbruikbare stekers. Het probleem bij herbruikbare stekers is dat ze lastig te kuisen zijn en dat het materiaal uit de steker moet worden gehaald zonder stofvorming te creëren. Het is daarom veiliger voor zowel de ADI als de omgeving om met een wegwerpversie te werken. Het verdachte materiaal blijft dus in de monstersteker zitten en wordt zo naar het labo verstuurd. Het is dan uiteraard van belang dat deze monsterstekers zo goedkoop mogelijk zijn. Bij OCB hebben we daarom de voorbije maanden een wegwerpmonstersteker uitvoerig getest die betaalbaar is, maar die weliswaar bij ons niet op de markt te vinden is. Omdat deze van buiten Europa moeten komen zijn de importkosten hoog bij kleine bestellingen en dus willen we graag helpen om deze kost voor iedereen te drukken. Daarom zijn we overgegaan tot een groepsaankoop. Deze monsterstekers en handvat zijn vanaf heden verkrijgbaar via onze webshop, neem zeker eens een kijkje op https://asbestensloop.be/webshop/

Wij staan steeds klaar voor u.