33 reviews
4,2/5
Ontdek meer
  Vragenbank
Stel uw eigen vraag!
Uw gegevens worden niet herkenbaar gepubliceerd
Mag de kabel XTREM H07RN-F gebruikt worden in een huishoudelijke installatie?

Deze kabel is een soepele kabel. Het toepassingsgebied van soepele kabels situeert zich in het aansluiten of bedraden van machines en/of toestellen. Voor vaste installaties dienen kabels of geleiders gebruikt te worden met een volle kern. Deze voorschriften zijn vermeld in de betreffende normen van de respectievelijke geleiders. Trouwens, ook de fabrikant van de kabel geeft in zijn documentatie aan, dat deze kabel niet mag gebruikt worden in huishoudelijke installaties.

Indien men aan het begin van de installatie een verliesstroomschakelaar met een aanspreekstroom van 30 mA, plaatst, moet men dan voor de vochtige ruimten nog een aparte verliesstroomschakelaar plaatsen met aanspreekstroom van 30 mA ?

Art. 86.08 van het AREI bepaalt dat badkamers, stortbadkamers, wasruimtes, was- en afwasmachines moeten beveiligd worden door een bijkomende differentieelschakelaar met een gevoeligheid van max. 30 mA. Deze bijkomende differentieelschakelaar moet afgetakt zijn na de algemene differentieelschakelaar. De vraag of de algemene differentieelschakelaar van max. 300 mA en de bijkomende diff. schakelaar van max. 30 mA, mogen vervangen worden door 1 toestel met een gevoeligheid van max. 30 mA, is in het verleden gesteld aan de bevoegde ministeriële diensten. Het antwoord was duidelijk; er moet steeds een algemene diff. schakelaar voorzien worden. Indien vochtige ruimten en/of toestellen aanwezig zijn moet een bijkomende diff. schakelaar voorzien worden voor de betreffende ruimten en/of toestellen. Dus indien vochtige ruimten en/of toestellen in de installatie aanwezig zijn, moeten er minstens 2 diff. schakelaars geplaatst worden.

Mag de aanspreekstroom van de verliesstroomschakelaar aan het begin van de installatie ook 100 mA of zelfs slechts 30 mA zijn?

Volgens art. 86.07 van het AREI, moet aan het hoofd van elke elektrische huishoudelijke installatie ten minste één algemene differentieelschakelaar geplaatst worden. Deze moet een aanspreekstroom hebben van max. 300 mA en een nominale stroomwaarde van 40 A. Uit dit artikel kan men afleiden dat de aanspreekstroom ook minder dan 300 mA mag bedragen, dus bijvoorbeeld 100 of 30 mA.

Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?

De opbrengst van een zonnepaneel varieert uiteraard van de oppervlakte en de plaats waar het werd ingeplant. In België leveren standaard zonnepanelen ca. 300 à 325 wattpiek per m² en dunne film panelen ca.60 wattpiek per m².

Welk zijn de minimum eisen waaraan moet voldoen zijn, opdat de keuring van een huishoudelijke installatie voor drinkwater kan uitgevoerd worden?

Om een huishoudelijke basiskeuring te kunnen uitvoeren moeten minimaal volgende elementen van de binneninstallatie aanwezig zijn: warm waterproductie - centrale verwarming - toilet - bad/douche - keukenkraan - lavabo - eventueel tweede watercircuit.

Wij staan steeds klaar voor u.