33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

De keuring van uw zonnepanelen

Bent u van plan zonnepanelen te laten plaatsen? Of werden ze net geplaatst en moeten ze nog in dienst gesteld worden? Als keuringsorganisme voert OCB de keuring van zonnepanelen tot 10 kW uit volgens het Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie (AREI).

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche cellen genoemd, zetten licht rechtstreeks om in elektriciteit. Door schakeling van zonnecellen in modules kan deze elektriciteit nuttig gebruikt worden – ofwel onafhankelijk van het openbare elektriciteitsnet (autonome systemen) ofwel door stroom te leveren aan het openbare net.

 

Watt?

Het elektrisch vermogen van fotovoltaïsche zonnepanelen wordt gewoonlijk uitgedrukt in wattpiek of kilowattpiek (1 kilowattpiek is 1.000 wattpiek). Zonnepanelen met een vermogen van 1 kilowattpiek (1 kWp) leveren 1 kilowatt bij een loodrechte zonne-inval van 1.000 watt per vierkante meter. Gemiddeld leveren zonnepanelen van 1 kWp in België jaarlijks ongeveer 700 à 850 kilowattuur (kWh).

Waaruit bestaat het fotovoltaïsch systeem?

  • Zonnepanelen
  • Montagesysteem om de panelen op het dak te monteren
  • Omvormers die de opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom van 230 Volt/50 Hertz. Deze omvormers kunnen gebruikt worden voor huishoudelijke toepassingen.
  • De nodige bekabeling met oog voor de veiligheid van de elektrische installatie

De keuring

De keuring van de zonnepanelen wordt uitgevoerd op elke nieuwe installatie. Het onderzoek omvat o.a. volgende punten: 

  • Verifiëren van het ééndraadschema en het situatieschema
  • Verifiëren van het CE-certificaat van de panelen en van de omvormer
  • Nakijken van de integratie van de installatie voor zonnepanelen in de bestaande elektrische installatie
  • Controleren of de omvormers de geleverde energie van de zonnepanelen veilig verwerken
  • Visueel controleren van de elektrische installatie en de globale conformiteit met de reglementering
  • Nakijken van bedradingsbord, aansluitingen, verbindingen, kleurcode van de geleiders
  • Visueel controleren van de geplaatste leidingen
  • Controleren van de bescherming tegen rechtstreekse en onrechtstreekse aanraking
  • Nakijken van de beveiliging tegen overstromen
  • Meten van de isolatieweerstand en spreidingsweerstand van de installatie

Na de keuring

Na de keuring zal er een verslag worden opgemaakt met duidelijke beschrijving van de installatie, eventuele inbreuken en het besluit. Het volledig keuringsverslag dien je aan je netbeheerder te bezorgen. Enkel de beslissing is niet voldoende, u moet het volledige verslag bezorgen.

 

Wilt u uw installatie van zonnepanelen laten keuren? Vraag de controle van uw zonnepanelen aan via dit formulier. Hebt u toch nog vragen? Stel ze dan gerust via info@ocb.be. Onze OCB-experten vertellen u graag meer over de keuring van uw zonnepanelen.

Thuisbatterijen en laadpalen zijn in opmars

Laadpalen en thuisbatterijen zijn niet meer weg te denken in deze maatschappij. De populariteit van thuisbatterijen is nog nooit zo groot geweest, mede door het wegvallen van het voordeel van de terugdraaiende teller en de premie van de Vlaamse regering. Maar wist je dat laadpalen en thuisbatterijen, bij zowel een nieuwe als bestaande installatie, gekeurd moeten worden door een controle organisme? Deze gelijkvormigheidscontrole dient te gebeuren volgens het AREI (Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie) vóór ingebruikname van de thuisbatterij. In Vlaanderen is de wettelijke AREI-keuring van thuisbatterijen trouwens ook een voorwaarde voor het verkrijgen van de premie van de Vlaamse overheid.

 

Tijdens deze keuring inspecteren onze keurder de nodige aspecten zodat u zeker bent van een conforme en veilige installatie. Tevens is uw installatie zo ook wettelijk in orde. De voorwaarden voor de premie van een thuisbatterij vindt je trouwens eenvoudig terug via volgende link:

https://www.vlaanderen.be/premie-voor-de-aankoop-of-leasing-van-een-thuisbatterij-voor-zelf-opgewekte-energie

Wij staan steeds klaar voor u.