33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Het nut van EPC

Staat u op het punt uw huis te verkopen of te verhuren? Of gaat u zelf een nieuw appartement aanschaffen? Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft meer informatie over de energiezuinigheid van de woning. Zo kunt u gemakkelijk de energieprestaties van kandidaat-woningen met elkaar vergelijken en beoordelen, waardoor uw keuze misschien iets gemakkelijker wordt.

 

 

Wat is EPC?

Al te vaak wordt er met moeilijke termen naar uw hoofd gegooid. Om die reden legt OCB u graag nog een keer uit wat EPC net is. Het energieprestatiecertificaat, beter gekend als EPC, is een attest voor de koper of de huurder van een woning. Het meet namelijk de energiezuinigheid van het gebouw. Ook wanneer u uw huis of appartement wenst te verkopen of te verhuren is het EPC certificaat verplicht. Een energiedeskundige komt langs om de nodige metingen en vaststellingen te doen om zo het EPC attest op te stellen. Zo krijgt u een beter zicht op eventuele energieproblemen.

 

 

Hoe wordt EPC berekend?

Als onze energiedeskundige ter plaatse is, bekijkt hij niet alleen de isolatiewaarden van de ramen en deuren, maar ook de verwarmings- en waterinstallatie. Bovendien speelt de oppervlakte van uw huis een grote rol. De woning wordt grondig gecontroleerd aan de hand van protocollen die door het Vlaams Energieagentschap ontwikkeld werden. Na de controle krijgt u het energiecertificaat overhandigd. Op het EPC vindt u de berekende energiescore terug op een kleurenbalk. Zit de score in het groene gebied? Dan is de woning energiezuinig. Is de score rood? Dan is de woning niet energie-efficiënt. Daarnaast vindt u op het EPC ook tips terug om energie te besparen. Deze adviezen geven de koper, huurder of verhuurder goede raad, maar ze zijn niet bindend. Daarenboven blijft het attest tien jaar geldig. Zelfs wanneer u uw woning opnieuw verkoopt of verhuurt tijdens deze periode, moet er geen nieuw EPC worden opgesteld.

 

 

Waarom is een EPC interessant?

Wenst u uw woning sneller te verkopen of te verhuren? Wilt u zelf energie besparen? Wanneer u minder energie verbruikt, zult u ook geld bezuinigen op uw energiefacturen. Laat dus bij de minste twijfel een EPC keuring uitvoeren. Zo krijgt u een goed zicht op de energiezuinigheid van uw woning. Bovendien weet u door de handige adviezen voor de verbetering van de energieprestaties welke punten aangepakt moeten worden om beter te scoren en dus energiezuiniger te leven. Heeft u nog vragen over EPC? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Dit kan via info@ocb.be.

Wij staan steeds klaar voor u.