33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Keuring werfkast

Bent u de woning van uw dromen aan het bouwen? Dan hebt u natuurlijk elektriciteit nodig. Bij de start van de werken is er op de meeste werven nog geen elektriciteit aanwezig. Er zijn twee mogelijkheden:

  • U vraagt aan de buurman of u gebruik mag maken van zijn elektriciteit door een aftakking te plaatsen: De aftakking kan door gebruik te maken van een verlengdraad. Nadeel is dan het zéér beperkt vermogen – max 20A, dat hooguit volstaat voor beperkt licht, werking CV gasketel, … Indien u meer vermogen nodig heeft – vb. elektrisch koken, wassen, …-, is een werfkast vereist.
  • of u plaatst tijdelijk een werfkast die gekeurd moet worden.
Kiest u voor de tweede optie dan moet u voor deze werfkast een keuring aanvragen. Met een positief keuringsattest kan de netbeheerder uw tijdelijke werfkast aansluiten op het elektriciteitsnet.

Een werfkast bestaat minstens uit:

  • een elektrisch bord;
  • een aarding;
  • geleiders;
  • stopcontact(en).

 

 

Hoe verloopt de keuring van een werfkast?

U gaat bouwen, proficiat, maar dan hebt u elektrische stroom nodig op uw werf. Om een aansluiting op het net te krijgen dient uw werfkast gekeurd te worden, hiertoe maakt u een afspraak met de keurder of onze planningsdienst, een aanvraag kan 24/7 gebeuren via www.ocb.be Als de datum van keuring gekend is, neemt u best zo snel mogelijk contact op met de netbeheerder om een afspraak te maken voor de aansluiting op het net.

Bij de bouw van een woning is het mogelijk dat er nog geen elektriciteit aanwezig is. Dit wordt opgelost door tijdelijke een werfkast aan te sluiten.
Keuring van de werfkast

Tijdens de keuring van de werfkast worden volgende punten nagekeken:

  • de aarding
  • het elektrisch bord
  • verliesstroom mag maximum 300mA zijn
  • de aanwezigheid van automatische zekering(en) en stopcontact(en)
Onze keurder doet tot slot ook een meting van de spreidingsweerstand van de aarding, isolatiemeting en continuïteitsmeting van de aardingsgeleider bij de keuring van de werfkast. Zorg er altijd voor dat de keurder de werfkast goed kan bereiken tijdens de keuring van de werfkast.
Laat uw werfkast keuren om een tijdelijke aansluiting te krijgen van de netbeheerder.
Werfkast gekeurd door OCB

Wordt de tijdelijke werfkast goedgekeurd, dan kan de teller opengezet worden door de netbeheerder. Na het afwerken van de woning dient u een definitieve aansluiting aan te vragen. Let er dan wel op dat u een nieuwe keuring moet aanvragen voor de definitieve elektrische installatie die zal gebruikt worden voor de energievoorziening in uw woning.

 

Het is natuurlijk ook mogelijk dat de installatie niet voldoet aan de opgelegde eisen en dat de werfkast afgekeurd wordt. Dan moet u de vermelde inbreuken om het keuringsverslag wegwerken en een nieuwe keuring aanvragen zodat de netbeheerder u alsnog kan aansluiten op het elektriciteitsnet.

 

Voor bijkomende vragen kan u steeds een kijkje nemen in onze vragendatabank. Geen antwoord op uw vraag gevonden voor de keuring van een werfkast? Stel ze dan gerust via de vragendatabank of door contact op te nemen met onze studiedienst.

Wij staan steeds klaar voor u.