33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Waarvoor is een EPB-berekening goed?

Bouwt of verbouwt u een woning? Dan bent u verplicht om een EPB-berekening te laten uitvoeren. In deze blog leggen we uit waarom dat moet en welke voordelen die berekening u biedt.

Wat is een EPB-berekening?

EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat. Sinds 2006 bent u verplicht om voor elke nieuwe of te verbouwen woning waarvoor u een bouwvergunning aanvraagt ook een EPB-berekening te laten uitvoeren.

 

En die verplichting is er niet zomaar. De strenger wordende milieu-vereisten vragen dat we met zijn allen goed nadenken over ons energieverbruik. En laat uw woning nu net een grote hap uit uw energiebudget nemen. Daarom wil de overheid dat alle nieuwe en gerenoveerde woningen zo energiezuinig mogelijk zijn. Om aan dat engagement te voldoen, stelde de wetgever eisen op waaraan uw woning moet voldoen. Om aan die eisen te voldoen is een EPB-berekening nodig.

Wat is een EPB-berekening?

Wie voert de EPB-berekening uit?

Een erkend energieverslaggever stelt al voor de start van de werken een verslag op. Dat bevat de thermische isolatie-eisen (het K-peil), de energieprestatie-eisen (het E-peil), de binnenklimaateisen en de jaarlijkse netto energiebehoeften voor de verwarming van uw te bouwen of te renoveren woning. De energieverslaggever maakt al voor de werken zijn gestart een eerste EPB-berekening. Die bepaalt de voornaamste eisen waaraan de woning moet voldoen. Vanaf de start van de (ver)bouwwerkzaamheden verzamelt u best zoveel mogelijk documentatie over de energie- en isolatieprestaties van de gebruikte materialen en technieken.

 

Naar een definitieve EPB-berekening

Zijn alle (ver)bouwwerkzaamheden afgelopen? Dan komt de energieverslaggever binnen de zes maanden na de einddatum opnieuw langs voor een definitieve EPB-berekening. Die heeft hij nodig om een definitieve aanvraag te kunnen doen.

Hoe levert de EPB-berekening u voordeel op.

Hoe de EPB-berekening u voordeel oplevert

Dankzij de EPB-berekening weet u perfect hoe energiezuinig uw woning is. U krijgt een totaaloverzicht van de prestaties van uw woning onder meer op het vlak van verwarming, ventilatie en isolatie. U vaart dus wel bij de EPB-berekening, want ze levert u financiële winst op onder de vorm van lagere verbruiks- en energiefacturen.

Laat uw EPB-berekening uitvoeren

Op zoek naar een professionele verslaggever voor uw EPB-berekening? Dan zit u goed bij OCB. Met onze jarenlange ervaring zetten we graag onze expertise voor u in. Meer weten? Lees er alles over.

 

Wilt u een afspraak maken voor een EPB-berekening? Neem dan snel contact met ons op.

Vorige
Wij staan steeds klaar voor u.