33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Keuring werfkast

U kan er niet om heen, maar bij de bouw van eender welk gebouw hebt u elektriciteit nodig: werken met een slijpschijf, boor, bouwlift, zelfs om de betonmolen te laten draaien.

Particuliere werven

Bent u een aannemer van particuliere woningen dan zijn er voor de bouwheer 2 mogelijkheden om u van elektriciteit te voorzien:

 • De bouwheer vraagt aan een buur of hij tijdelijk zijn elektriciteit mag gebeuren door een aftakking te plaatsen: De aftakking kan door gebruik te maken van een verlengdraad. Nadeel is dan het zéér beperkt vermogen – max 20A, dat hooguit volstaat voor beperkt licht, werking CV gasketel, … Indien u meer vermogen nodig heeft – vb. elektrisch koken, wassen, …-, is een werfkast vereist;
 • Wilt de bouwheer niet afhankelijk zijn van een buurman, dan voorziet hij zelf werfkast. Er moet wel een keuring van de werfkast plaatsvinden voor deze kan worden aangesloten op het net.

Bij de keuring van een werfkast dient het resultaat op het keuringsattest echter wel positief te zijn voor deze kan worden aangesloten door de netbeheerder op het elektriciteitsnet.

 

 

Professionele werven

Op grote bouwwerven is het natuurlijk niet evident om elektriciteit bij een buurtbewoner af te takken. Hier wordt dan gebruik gemaakt van een werfkast.

Net zoals bij particuliere werven wordt er een keuring van de werfkast gevraagd. Is het attest positief dan kan de netbeheerder de werfkast aansluiten op het elektriciteitsnet.

 

 

Wat gaat er vooraf aan de keuring van de werfkast?

Zorg ervoor dat de werfkast voorzien is van volgende punten:

 • minstens 1 elektrisch bord;
 • een aarding;
 • geleiders;
 • enkele stopcontacten.

 

Voor u een afspraak maakt voor de keuring van de werfkast, dient u een afspraak te hebben met de netbeheerder. Zo kan OCB de keuring van de werfkast tijdig uitvoeren en is er nog tijd om eventuele inbreuken op te lossen en een herkeuring van de werfkast aan te vragen.

 

 

Verloop van de keuring van de werfkast

De voorschriften voor de keuring werfkast worden opgelegd in het AREI, Algemeen Reglement op de Elektrische Installatie en moet door een keuringsorganisme gekeurd worden. Er wordt tijdens de keuring van de werfkast gelet op volgende punten:

 • de aanwezigheid en de plaatsing van de aarding;
 • de elektrische borden;
 • let er op dat de verliesstroom maximaal 300mA mag zijn;
 • er moeten minstens 2 automaten aanwezig zijn;
 • er moeten minstens 2 stopcontacten voorzien zijn;
 •  er wordt een meting uitgevoerd van de spreidingsweerstand van de aarding, een isolatiemeting en een continuïteitsmeting van de aardingsgeleider.

Om de keuring van de werfkast goed en snel te kunnen uitvoeren, zorgt u er voor dat de werfkast goed te bereiken is en dat het eendraadsschema van de elektrische installatie goed bereikbaar is. Is de controle van de tijdelijke elektrische installatie positief, dan zet de netbeheerder de teller open.

 

 

Niet te vergeten bij het einde van de bouwwerken

Als de bouwwerken afgelopen zijn, moet er een definitieve aansluiting op het net aangevraagd worden. Let er wel op dat voor het in dienst stellen van de definitieve elektrische installatie een keuring moet gebeuren.

Wij staan steeds klaar voor u.