33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Keuring ladders en trappen

De keuring van ladders en trappen moet niet verplicht gebeuren door een keuringsorganisme als OCB, een bevoegd persoon kan deze keuring van ladders en trappen ook voor zijn rekening nemen. Toch hebben wij als keuringsorganisme de nodige kennis in huis om een grondige keuring van ladders en trappen uit te voeren.

 

Keuring van ladders en trappen volgens het type ladder of trap is afhankelijk van de situatie:

  • Trappen en ladders die verbonden zijn aan constructies en / of bouwwerken;
  • Vaste ladders en trappen die als vluchtweg gebruikt worden zoals brandtrappen;
  • Vaste trappen en ladders die dienen als toegang tot machines.

Keuring van ladders en trappen

De keuring van ladders en trappen hoeven niet door een onafhankelijk keuringsorganisme te gebeuren, maar mag door een bevoegd persoon gebeuren. Deze persoon mag volgens de Belgische wetgeving aangesteld worden door de werkgever. Het is wel een noodzaak dat de werkgever een persoon aanstelt die voldoende kennis en ervaring heeft om de keuring van ladders en trappen op een correcte manier uit te voeren. Net zoals een keuringsorganisme dat zou doen, moet ook een bevoegd persoon een keuringsverslag opstellen na de keuring van de ladders en trappen.

 

Tijdens de keuring van ladders en trappen wordt er gelet op volgende punten:

  • Markering volgens NBN EN 131-2;
  • De algemene staat van het materiaal, bijvoorbeeld: stalen ladders en trappen kunnen onderhevig zijn aan corrosie;
  • De optimale werking van ladders en trappen.
Een keuring van trappen en ladders is verplicht jaarlijks uit te voeren, maar niet noodzakelijk door een keuringsorganisme.
Jaarlijkse keuring van trappen en ladders

Veilig gebruik van ladders en trappen

De aankoop van een ladder of trap is de aanzet tot veilig werken. Na de aankoop van een goeie ladder of trap is het ook belangrijk dat deze met de nodige zorg onderhouden wordt en dat er op jaarlijkse basis een keuring van ladders of trappen plaatsvindt.

 

Wanneer er opgemerkt wordt dat een ladder of trap enige mankementen bevat, dan moet er onmiddellijk ingegrepen worden. De ladder of trap moet bij voorkeur hersteld worden door de fabrikant. Voor de ladder of trap terug in dienst gesteld wordt, is het aangeraden een keuring van ladders en trappen te laten uitvoeren door een keuringsorganisme of een bevoegd persoon.

 

Hebt u vragen over de keuring van trappen, ladders of noodtrappen, aarzel dan niet onze diensten te contacteren. Wij helpen u graag verder om de veiligheid van uw werknemers niet in gedrang te brengen.

Wij staan steeds klaar voor u.