33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Keuring gasflessen

Wat zijn gasflessen?

Gasflessen zijn flessen gevuld verplaatsbare recipiënten. Een gasfles is naadloos of is een gelaste stalen of aluminium fles die meerdere keren gevuld en vervoerd kan worden. De inhoud van de gasfles is minimaal 0,5 liter en maximaal 150 liter. In gasflessen worden samengeperste, vloeibare of opgeloste gassen onder een effectieve druk van meer dan 0,5 bar opgeslagen.

 

Een keuring van gasflessen is niet van toepassing op alle soorten gassen. Hieronder krijgt u een overzicht welke keuring van gasflessen verplicht is en welke niet verplicht te doen zijn door een keuringsorganisme.

 

 

Onderzoek gas

Niet verplichte keuring van gasflessen

Een periodieke keuring van gasflessen voor samengeperste, vloeibaar gemaakte of opgeloste gassen is niet van toepassing op volgende verplaatsbare recipiënten:

  • De bestaande drukapparatuur die niet voldoet aan de technische voorschriften van het R.I.D. en het A.D.R. van kracht op 01/07/2011;
  • De drukapparatuur die uitsluitend wordt gebruikt voor vervoer van gevaarlijke goederen tussen het grondgebied van de EU en het grondgebied van derde landen;
  • Aërosolen, draagbare brandblussers, gasflessen voor ademhalingstoestellen en drukapparatuur met gevaarlijke goederen waarvan het vervoer vrijgesteld is van de voorschriften van A.D.R. en R.I.D.

 

 

Verplichte keuring van gasflessen

Tijdens de keuring van gasflessen moeten alle accessoires van het recipiënt verwijderd zijn. De keuring van een gasfles bevat volgende punten:

De keuring van gasflessen gebeurt periodiek door een keuringsorganisme.
Gasflessen moeten periodiek gekeurd worden.
  • Identificatie van het recipiënt;
  • Inwendig- en uitwendig onderzoek van de gasfles;
  • Nazicht van putcorrosie, scheurvorming, roestvorming, verkleuring van het materiaal, ovalisatie en gewichtsverlies;
  • Uitvoeren van een waterdrukproef.

 

 

Periodiciteit en reglementering

De periodiciteiten van de keuring van gasflessen is enorm uitgebreid. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen samengeperste, vloeibare, corrosieve, toxische gassen en gasmengels. In dit document krijgt u een overzicht van de types gasflessen, een voorbeeld en hun periodiciteit.

 

De reglementering die van toepassing is bij de keuring van gasflessen wordt net zoals de periodiciteit van de keuring door een keuringsorganisme enorm uitgebreid omschreven in het ARAB (Algemeen Reglement op de Arbeidsbescherming) en enkele Koninklijke Besluiten. Bekijk hier de reglementering van de keuring van gasflessen.

 

Hebt u de nodige gasfles keuring niet gevonden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze studiedienst. Onze medewerkers helpen u graag verder.

Wij staan steeds klaar voor u.