33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Met een gaskeuring speelt u altijd op veilig

Aardgas is een veilige energiebron die vele voordelen biedt in huis. Koken op aardgas, uw huis ermee verwarmen en warm water genereren: met een gasinstallatie is het allemaal mogelijk. Laat daarom niets aan het toeval over en laat uw gasinstallatie regelmatig nakijken. In deze blog ontdekt u waarin een gascontrole die wordt uitgevoerd door een controleorganisme en de tweejaarlijkse gaskeuring, die wordt uitgevoerd door een erkend technicus, als onderdeel van het verplicht onderhoud van de cv-installatie, van elkaar verschillen.

Tweejaarlijkse gaskeuring

Eerst even dit: uw aardgasinstallatie geregeld laten controleren en onderhouden, is geen individuele keuze, maar een verplichting. De overheid legt eigenaars/bewoners van cv-installaties op gas namelijk een tweejaarlijkse onderhoud en keuring op. Uw erkend technicus voert die gaskeuring, als onderdeel van de cv-installatie uit en kijkt daarbij naar de veiligheid en de werking van uw installatie.

Toch zijn er ook heel wat proactieve maatregelen die u zelf kunt nemen. De leidingen en uw aardgasmeter moeten namelijk in goede staat blijven. Vermijd daarom corrosievorming door de ruimte van uw woning vochtvrij en droog te houden. De leidingen van de installatie moeten ook bestand zijn tegen temperaturen van 650°C. Breekt er ooit brand uit? Dan lekt het gas de eerste 30 minuten alvast niet uit de leidingen.

In deze blog ontdekt u waarin een gascontrole die wordt uitgevoerd door een controleorganisme en de tweejaarlijkse gaskeuring, die wordt uitgevoerd door een erkend technicus, als onderdeel van het verplicht onderhoud van de cv-installatie, van elkaar

Let er ook altijd op dat uw cv-ketel een in België goedgekeurd en aanvaarde type is en deze CE- en HR+ of HR Top-label draagt. Zo bent u zeker dat het toestel voldoet aan alle Belgische en Europese normen.

 

Verplichte gascontrole

Hebt u een gloednieuwe gasaansluiting en -installatie of breidt u uw bestaande voorzieningen uit? Dan is een gascontrole verplicht. En dat is geen toeval, want tijdens een gascontrole door een controleorganisme komen problemen aan het licht. En worden bovendien ernstige ongevallen vermeden.

Een gaslek valt misschien niet meteen op, maar kan wel grote gevolgen hebben. Een ophoping van gassen leidt in het slechtste geval tot brand of ontploffing. Levensgevaarlijke situaties die we dus koste wat het kost moeten vermijden.

Leg vandaag nog uw afspraak voor een gascontrole vast bij OCB.

Ook een fout aangesloten gasafvoer of te weinig verluchting brengt grote risico’s mee, denk maar aan een mogelijke CO-intoxicatie.

 

Tijdens de verplichte gascontrole checkt een afgevaardigde van het controleorganisme of uw installatie beantwoordt aan de wettelijke vereisten. Daarvoor inspecteert hij alle gasleidingen, verbruikstoestellen en de ruimte waarin uw installatie is opgesteld. Het resultaat: uit de controle blijkt ondubbelzinnig of uw gasleiding lekdicht is en of er andere inbreuken werden vastgesteld.

 

Alle bevindingen staan vervolgens in het verslag dat de inspecteur opmaakt na zijn bezoek. Blijkt alles in orde? Dan levert de inspecteur u een positief keuringsattest af. Die bevestigt dat uw installatie aan alle Belgische normen beantwoordt. Dit is ook meteen het signaal voor uw gasleverancier om de gastoevoer open te zetten.

 

Brengt u alles in gereedheid om uw nieuwe of uitgebreide installatie in gebruik te nemen? Leg dan vandaag nog uw afspraak voor een gascontrole vast bij OCB.

Vorige
Wij staan steeds klaar voor u.