33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Waterkeuring? Zo bereid je ze voor

Nu regenwater bij alle nieuwbouwprojecten en grote renovaties definitief ingang heeft gevonden, is een correcte aansluiting van uw regenwaterinstallatie én een goede combinatie met het drinkwaternet uiterst belangrijk om uw gezondheid en die van uw medebewoners blijvend te garanderen. Daarom is een waterkeuring in Vlaanderen sinds 2004 dan ook verplicht. In deze blog leest u hoe zo’n keuring in zijn werk gaat en welke voorbereidingen nodig zijn.

Waterkeuring: korte terugblik

Het klimaatvraagstuk is de laatste jaren een terecht groter geworden bezorgdheid. Verantwoord omgaan met drinkwater is daarin een van de ankerpunten. Net daarom moedigt de overheid al jaren het gebruik van regenwater aan. Woont u in Vlaanderen? Dan bent u sinds 2004 verplicht om bij de plaatsing van uw drinkwaterinstallatie een waterkeuring te laten plaatsvinden. Daarbij is het bedoeling dat een controleur van een erkend organisme nauwgezet bekijkt of uw regenwaterinstallatie én uw drinkwatervoorzieningen zijn geplaatst volgens de geldende regels en of de combinatie van uw regenwater- en drinkwatervoorziening feilloos werkt. En dat is een uiterst belangrijke zaak. Want een slecht werkend regenwaterinstallatie zou een instroom van schadelijke bacteriën uit regenwater in uw drinkwaternet kunnen veroorzaken. Met alle negatieve gezondheidsgevolgen van dien.

Zo verloopt de waterkeuring.

Zo verloopt de waterkeuring

Beschikt u over een installatie met één tappunt? Dan bent u verplicht om een eentapskeuring te laten uitvoeren. Na twee jaar eindigt de geldigheid van die keuring en is het tijd voor de basiskeuring.

 

Voor gebouwen zonder eentapsinstallatie en waar de drinkwaterinstallatie volledig is afgewerkt volstaat een basiskeuring.

 

Om de waterkeuring goed te doen verlopen, moet u met deze zaken rekening houden:

  • Uw woning beschikt over warm water, centrale verwarming, toilet, bad of douche, lavabo en keukenkraan.
  • U hebt een stroomkringschema volgens de NBN EN 806-1-norm.
  • U overhandigt de keurder een toestellenlijst. Die ziet er zo uit.
Bij een positieve waterkeuring krijgt u van de keurder een conformiteitsverslag.

Waterkeuring: zo gaat het verder

Bij een positieve waterkeuring krijgt u van de keurder een conformiteitsverslag. Dat bezorgt u aan de watermaatschappij die daarna de aansluiting activeert. Zijn er nog een aantal gebreken die u moet verhelpen? Dan laat u die noodzakelijke werken eerst uitvoeren. Daarna volgt er een nieuwe keuring. Bij een positief resultaat mag u dan uw installatie in gebruik nemen.

 

Meer weten over een waterkeuring bij OCB? Lees er alles over.

Vorige
Wij staan steeds klaar voor u.