33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Dit moet u weten over het nieuwe AREI

Op 1 juni 2020 onderging het AREI een grondige make-over. Op wat wijzigingen na is dit de eerste keer sinds het ontstaan in 1981 dat de ‘Bijbel voor de Elektricien’ zo fundamenteel wijzigt. Wat zijn de voornaamste wijzigingen en hoe beïnvloeden ze uw activiteiten? Ontdek er alles over in deze blogtekst.

AREI met aangepaste structuur

Het nieuwe AREI bestaat voortaan uit drie boeken:

 • Boek 1: installaties op laagspanning en zeer lage spanning
 • Boek 2: installaties op hoogspanning
 • Boek 3: installaties voor transmissie en distributie

Elk van deze boeken is bovendien verder ingedeeld in negen delen. Dat maakt het voor u voortaan een stuk eenvoudiger om snel en gericht de informatie te vinden die u nodig hebt.

 

Ook de talrijke normeringen, Ministeriële en Koninklijke Besluiten en nota’s van de FOD Economie zijn nu opgenomen in het AREI. Zo treft u alle noodzakelijke gegevens voortaan op één centrale plaats. Tijdwinst gegarandeerd!

 

De grootste AREI-wijzigingen op een rij

We lijsten de voornaamste veranderingen al even op. Zo krijgt u meteen een concreet beeld van hoe het AREI er voortaan uitziet.

 • Halogeenvrije bekabeling is niet langer afhankelijk van de toegewezen uitwendige invloedsfactor BD, maar is wel verplicht voor evacuatiewegen. U duidt ze daarom ook aan op de elektrische schema’s. Daarnaast is halogeenvrije bekabeling nu ook een must in publieke ruimtes voor meer dan 50 personen en in tunnels. Belangrijk: dat geldt ook voor kabelgoten, verbindingsdozen, aftakdozen en buizen.
Op 1 juni 2020 onderging het AREI een grondige make-over.
 • Plaatst u een installatie op zeer lage spanning? Dan maakt die nu ook deel uit van de keuring door een erkend organisme. Dat inspecteert vooral brandreactie en uitwendige invloedsfactoren voor de bekabeling van data, informatica, branddetectie en inbraakalarm.

 • Niet-huishoudelijke installaties ontwerpen, vraagt meer opzoekwerk dan vroeger. Wat betekent dat concreet? Als ontwerper moeten uw schema’s meer gedetailleerde aanduidingen en bijlagen bevatten. De vertegenwoordigers van de erkende organismen volgen dit strikt op.

 • Kabels F1 en F2 kunnen vanaf nu alleen nog onder deze voorwaarden:
  • principieel vooral buitengebouwen
  • binnengebouwen op maximaal tien meter in het eerste compartiment
  • voor industriële processen

Gebruik daarom eerder bekabeling met brandreactieklassen Eca, Cca, a1, en s1.


 • In het nieuwe AREI treft u nu ook de automatische schakelaars en differentieelstroominrichtingen. Onder bepaalde voorwaarden mag u deze voortaan dus gebruiken.

 • De periodiciteit van sommige keuringen is nu gewijzigd of verduidelijkt. Zo moeten eigenaars van tijdelijke installaties die jaarlijks laten keuren. Dat geldt ook voor delen van elektrische installaties in zones met explosiegevaar.
Het AREI, een work in progress.

Het AREI, een work in progress

Bewaar dit overzicht van de belangrijkste wijzigingen zorgvuldig. Het komt u ongetwijfeld nog van pas. Neemt u het nieuwe AREI graag zelf even onder de loep? Download dan gratis de drie boeken en de concordantietabellen. De tabellen linken de artikelnummers van het oude AREI aan de correcte gegevens in het nieuwe AREI.

 

Behoefte aan verduidelijking? Dan is de dagopleiding ‘Introductie nieuw AREI’ van Training Center voor u een must. Ontdek snel alle beschikbare lesdata!

Vorige
Wij staan steeds klaar voor u.