33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

Wat u moet weten over de EPC-keuring

Wilt u een woning, appartement of studio verkopen of verhuren? Dan hebt u een geldig EPC-certificaat nodig. Wie maakt het document op? Welke gegevens staan erop vermeld en wat is een EPC-keuring? Ontdek het antwoord op deze en vele andere vragen.

EPC-keuring verplicht voor verhuur of verkoop

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat. De Vlaamse Overheid voerde de EPC-keuring in 2008 in om kopers en huurders meer inzicht te bieden in de energievriendelijkheid van het pand dat ze willen kopen of huren. Energiekosten nemen een alsmaar grotere hap uit de huishoudbudgetten en klimaatdoelstellingen worden steeds belangrijker. Een EPC is tien jaar geldig en alleen een energiedeskundige type A mag het opmaken. Belangrijk: zorg ervoor dat u het EPC in handen hebt vanaf het moment dat u uw pand op de huur- of koopmarkt aanbiedt.

 

 

Wees voorbereid op de EPC-keuring

Leg daarom tijdig een afspraak vast voor een EPC-keuring bij de energiedeskundige. Die komt op het afgesproken moment bij u langs en neemt het pand aandachtig onder de loep. Daarbij neemt hij zelf de nodige stappen om achteraf het EPC-certificaat op te maken. Bereid u zo goed mogelijk voor op de komst van de energiedeskundige. Doe dat door zoveel mogelijk nuttige informatie op voorhand te verzamelen en klaar te leggen. Een greep uit de belangrijkste gegevens die u kan delen:

 

  • het grondplan van uw pand
  • architectenplan op schaal 1/50 of groter
  • lastenboek van de architect
  • offertes en facturen van aannemers
  • verwarmingsaudit
  • vroeger afgeleverde EPC-certificaten voor het pand
  • luchtdichtheidskeuring
  • postinterventiedossier
Welke gegevens staan erop vermeld en wat is een EPC-keuring?

Moet u zich zorgen maken als u deze informatie niet kunt voorleggen? Nee, zeker niet. De energiedeskundige is ervoor opgeleid om ook zonder enige aanvullende informatie een geldig EPC-certificaat af te leveren.

 

 

EPC-keuring: score tussen A+ en F

Tijdens de EPC-keuring bekijkt de energiedeskundige verschillende belangrijke aandachtspunten zoals het dak, de muren, de vloer, de ramen en de deuren. En hij neemt de gebruikte isolatiematerialen en de verwarmingsinstallatie onder de loep. Alle gegevens van de keuring hij zo verzamelt, verwerkt hij daarna met een speciaal daarvoor uitgerust softwareprogramma. Dat berekent de uiteindelijke EPC-score van uw pand. Dan volgt het eindresultaat: het EPC-certificaat. Daarop vindt u deze gegevens:

  • de administratieve gegevens van uw pand
  • de energiescore afgebeeld op een overzichtelijke kleurenbalk
  • de contactgegevens van de energiedeskundige en zijn handtekening
  • de gebruikte cijfers voor de scoreberekening
  • de nodige energieadviezen
Wees voorbereid op de EPC-keuring.

Voor de analyse van de resultaten houdt u maar beter rekening met de algemene staat en leeftijd van uw woning. Zo scoort een jonge woning met goede isolatie beduidend beter dan een oudere woning met weinig of geen energiezuinige kenmerken.

 

De energiescore van uw woning vindt u boven de kleurenbalk en staat uitgedrukt in kilowattuur (kwh) per vierkante meter (m²). Dat getal ligt altijd tussen 0 en 700. Bij nieuwbouw schommelt het meestal tussen 100 en 175 kwh/m². Voor een bestaande woning ligt de EPC-score hoger. Dat betekent dat er nog ingrepen nodig zijn om de energiezuinigheid te bevorderen.

Doe uw voordeel met de adviezen voor EPC-keuring

Het EPC-certificaat na de EPC-keuring vermeldt ook een reeks adviezen om dat doel te bereiken. De energiedeskundige formuleert ze op basis van het plaatsbezoek. Omdat het adviezen zijn, bent u dus niet verplicht om er meteen mee aan de slag te gaan. Neem ze zeker grondig door en stel een prioriteitenlijst op van de belangrijkste ingrepen die uw woning nog energiezuiniger maken. Op zoek naar een professionele partner voor de EPC-keuring en de opmaak van een Energieprestatiecertificaat? Neem dan snel contact op met OCB.

Vorige
Wij staan steeds klaar voor u.