33 reviews
4,2/5
Ontdek meer

EPB bij bouw en renovatie

Bij het bouwen of verbouwen van een woning moet er rekening gehouden worden met de EPB-eisen. De EPB-normen moeten gevolgd worden voor alle stedenbouwkundige werken waar een vergunning voor werd aangevraagd. EPB staat voor Energieprestatie en Binnenklimaat en is in Vlaanderen van toepassing voor aanvragen sinds 2006. Een EPB verslaggever stelt een verslag op waar volgende EPB-eisen worden opgenomen:

  • Thermische isolatie-eisen: K-peil, U-waarden en bouwknopen;
  • Energieprestatie-eisen: E-peil;
  • Binnenklimaateisen: voldoende ventileren en oververhitting vermijden;
  • Jaarlijkse netto-energiebehoeften voor verwarming.

Hoe gaat de EPB verslaggever te werk?

De EPB verslaggever start met een ontwerpfase. Tijdens deze fase wordt een vooraf-berekening gedaan en geeft de EPB verslaggever uitleg en advies om te voldoen aan de geldende EPB-eisen. Minstens 8 dagen voor de start van de werken wordt er een startverklaring ingediend bij de overheid.

 

 

Wat moet u doen?

Tijdens de werken houdt u zoveel mogelijk documentatie bij over de gebruikte materialen en technieken.

De EPB verslaggever start met een ontwerpfase.

Wordt de woning (terug) in gebruik genomen na de werken, dan moet er binnen de 6 maanden een herrekening gebeuren. Met deze EPB herrekening wordt een definitieve aangifte gedaan door de EPB verslaggever. Tijdens deze herrekening wordt er gekeken naar de effectieve situatie van de woning. Uit ervaring blijkt dat er in de praktijk soms wordt afgeweken van de oorspronkelijke plannen en voorziene technieken.

 

 

Wordt er niet voldaan aan de EPB eisen?

Voldoet de woning niet aan de vooropgestelde EPB eisen, dan volgt hierop een boete die minstens evenveel bedraagt dan de kost om het correct uit te voeren.

 
De EPB verslaggever geeft raad waarmee u het energiepijl van uw woning kan verbeteren.
Wij staan steeds klaar voor u.